Tvättguru

Information och erbjudanden

Rostig eller ren bil?

En av bilisternas och bilarnas värsta fiender är rost. Det ser fult ut med rost, samtidigt som det också sänker bilens värde och i värsta fall orsakar rost en betydlig säkerhetsrisk. Här i Finland utsätts våra bilar för omväxlande väder, vägsalt och sand. Det här gör att korrosion lätt uppstår och sprids på fordonens ytor. Utöver de synliga ställena trivs rost också på andra osynliga delar i underredet.

Det lättaste sättet att förhindra att rost uppstår är helt enkelt att tvätta bilen tillräckligt ofta. De ämnen som motverkar rost och finns på marknaden är ofta dyra och hur bra de passar för den egna bilen måste man kolla upp enskilt för varje bil. Bilfabrikernas egna rostskydd har i många fall visat sig vara för svaga i våra krävande förhållanden.

De egenskaper som tvättarna kräver och hur ofta man tvättar varierar från årstid till årstid. På vintern bör man tvätta bilen oftast, eftersom rosten då lättast kommer åt underredet p.g.a. fukt och temperatur. Vägsaltet fräter å sin sida ytterligare bilens delar. På sommaren är det insekter och fågelavföring som ställer till problem, eftersom solen snabbt bränner fast dem i lacken. Dessutom så orsakar luftföroreningar och avgaser ett smutslager oberoende av årstiden. Fukten kommer genom dessa smutspartiklar åt att fastna i lacken. Det här betyder i praktiken en långsammare torkning och en större risk för att rost skall uppstå.

Ett eget kapitel inom biltvätt är tvättning av karossen. Numera finns det under de flesta bilar ett plastskydd som skyddar från stenskott, men de skyddar inte mot rost. Således lönar det sig att åtminstone tvätta bort vinterns värsta saltskvätt. Dessutom lönar det sig att putsa hjulhusen eftersom bromsskivorna är ett av de mest vanliga ställena som korrosionen angreppar.

Rostig lack är i första hand ett estetiskt besvär som försvårar återförsäljningen. På andra ställen i bilen, som i hjulstödet eller på underredet så kan det däremot direkt påverka bilens säkerhet i en krocksituation. Det verkar alltså finnas många orsaker till att få korrosionen i skick med en regelbunden tvätt som tar omständigheterna i beaktande.

Senaste nytt från CCW

Alla tvättar -50 % mellan 22-06!

Tvätta på natten, alla tvättar -50 % mellan 22-06!

Det är inte bara utseendet som avgör

”En regelbundet tvättad bil behåller sitt värde och glans.”

A och O om biltvätt

”Genom att tvätta din bil oftare, kommer du lättare undan.”

Följ oss på facebook och instagram